Macedonian

NBS2GO на македонскиКако Да Започнеш Група за Библиско Проучување

Ние веруваме дека Бог сака те користи, во местото каде што живееш, работиш, и се движиш за да оствари добра промена за вечност. За да започнеш, еве три лесни чекори:

1. МОЛЕЊЕ

… Се започнува со молитва и лични врски.

МОЛИТВА
● Моли се со пријател кој ќе ти помогне да ја започнеш групата за Библиско проучување.
● Редовно можете се заедно. Запрашај го Бог за неговиот план и насока.
● Моли се додека си на прошетка во твојата околина. Замоли го Бог да те заштити и
благослови.
● Моли се за луѓето по име. Замоли го Бог за можност да ги запознаеш, да се грижиш за нив и да им служиш. Дела на отворено срце кое гради другарства.
● Моли се за нив, да би имаале интерес во проучување на Библијата.

2. ПОВРЗУВАЊЕ

… најдете ги оние кои се заинтересирани

ОРГАНИЗИРАЈ ЗАЕДНИШТВО
● Одбери дата, време и место.
● Направи листа на луѓе кои сакаш да ги поканиш.
● Моли се и покани ги.
● Планирај да послужиш освежувачки пијалак ако сакаш.
● Направи список со прашања за разговор или планирај “запознај се” активности за време на дружењето.

ВОДИЧ ЗА ДРУЖЕЊЕ
● Послужи кафе, чај и грицки ако сакаат.
● Претставете се и започнете да се запознавате едни со други (користи прашања и активности) и дај им време да уживаат разговарајќи.
● Кога се приближува крајот на дружењето кажи нешто слично на следново: “Баш си
поминавме убаво заедно. Би сакала да овозможам безбедна средина и грижлива заедница каде група од нас може да ја проучуваме Библијата заедно, откривајќи што не поучува и што и како е слично на нас во нашите животи. Ве молам дајте ми на знаење ако се заинтересирани.”

3. ВОДЕЊЕ

… сега започни.

● Данлодирај го и испринтај го Водичот за проучување за секоја личност.
● Одбери едно од 4-те комплети на предложени ракописи на тој Водич за проучување Библиско проучување.
● На учеснците ќе им треба по една тетратка како би ги запишале одговорите на
секојдневните прашања.

Стапете во контакт со нас за да ви помогнеме да го преведете на следната адреса за е-пошта contact

Библиски студии на македонски

СВЕТЛИНАТА (Macedonian – Light)

СВЕТЛИНАТА: Животот на морските желки е во океанот. Смртта е сигурна кога ќе бидат одвлечени од нивното природно живеалиште од која било вештачка светлина. Исус зборуваше, „Јас сум Светлината на светот…светлината која води до животот“ Јован 8:12. Пребарајте во четирите студии кои се насочени кон животот, врските, чудата и пораките на Исус.

Study Guide: View | Download
Leader Guide: View | Download
Duration: 8 week

ДОВЕРБА (Macedonian – Trust)

ДОВЕРБА: Довербата е активна, не е пасивна; покажува колку нашите зборови соодветствуваат со нашите дела. Довербата е сигурна верба и послушност на Божјиот Збор, без разлика на околностите и последиците. Ова библиско проучување, ќе ти помогне да откриеш практични начини за тоа како да имаш доверба во Божјиот Збор и да го живееш твојот живот согласност со Неговиот Збор.

Study Guide: View | Download
Leader Guide: View | Download
Duration: 12 week

БОЖИЌ (Macedonian – Advent)

Овој четиринеделен, божиќен план за библиско проучување, е наменет да ни го привлече вниманието кон понизното доаѓање на Спасителот во нашите животи. Ова проучување вклучува четири приказни од евангелијата според Матеј и Лука. Ние ќе учиме за Господовиот божествен план за раѓањето на Исус Христос и ќе искусиме како е да се биде присутен на тие настани. Форматот на прашање – одговор може да биде искористен за фамилијарни проучувања на библијата, групни дискусии и самостојно проучување.

Study Guide: View | Download
Duration: 4 week